Besparen op de kosten van een particuliere verhuizing?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Particuliere verhuizing

Ben je van plan om binnenkort te verhuizen? Een particuliere verhuizing brengt veel met zich mee. Er is veel kans op schade, aangezien alles verplaatst moet worden. Je wilt dus dat het voorzichtig en professioneel verloopt om zo het risico te minimaliseren. Dit doe je door een verhuisbedrijf in te schakelen. Professionele verhuizers zorgen ervoor dat de volledige verhuizing soepel verloopt. Op zoek naar een professioneel verhuisbedrijf voor je particuliere verhuizing?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt offertes van bedrijven in de omgeving en je kan daardoor tot wel 40% op de kosten besparen.

Op deze pagina lees je over wat een particuliere verhuizing is, wat het kost en hoe je je het beste kan voorbereiden. Daarnaast is er een checklist gemaakt die jij kan gebruiken voor je particuliere verhuis!Wat is een particuliere verhuis?

Zodra je als consument van woonhuis naar woonhuis binnen Vlaanderen verhuist is er sprake van particuliere verhuis. Je hebt daarnaast ook een internationale verhuizing en een zakelijke verhuizing. Een particuliere verhuizing kan al in één dag klaar zijn. Het vereist natuurlijk wel een goede voorbereiding.

Het komt veel voor dat er bij een particuliere verhuizing een verhuisbedrijf wordt ingeschakeld. Verhuisbedrijven bieden verschillende diensten die de verhuizing een stuk makkelijker maken. Je kunt ervoor kiezen om de volledige verhuizing van top tot teen uit te laten besteden of juist een deel zelf te doen en een deel door een verhuisbedrijf.

Wat zijn de prijzen van een particuliere verhuizing?

Gemiddeld kost een particuliere verhuizing met een erkend verhuisbedrijf tussen de €1.500,- en de €2.000,-. Hierbij is vaak ook al een verzekering inbegrepen dus dat hoef je dan niet meer te regelen. De gemiddelde verhuiskosten van een niet-erkend verhuisbedrijf zitten tussen de €350.- en de €2.000,-.

Je hebt 3 verschillende soorten woningen die allemaal andere prijzen hebben als het gaat om de verhuizing. Zo ligt de prijs voor een rijtjeshuis tussen de €500,- tot €900,-. Voor een appartement betaal je ongeveer €350,- tot €600,- en een vrijstaand of 2-onder-1-kap woning is al gauw tussen de €1200,- en €2000,-.

Als laatste heb je ook nog losse prijzen voor verhuiswerkzaamheden. Monteren, demonteren en inpakwerk heeft allemaal een prijs van €30,- per uur. Een verhuislift is €50,- per uur.

De reiskosten per km bedragen vaak rond de €0,50 tot €1,- en een parkeervergunning voor de verhuiswagen is dan nog €30,-

Prijzen particuliere verhuizing in 2024

Onderdeel verhuizing Prijs
Erkend verhuisbedrijf tussen de €1.500,- en de €2.000,-
niet-erkend verhuisbedrijf tussen de €350.- en de €2.000,-
Rijtjeshuis €500,- tot €900,-
Appartement €350,- tot €600,-
Vrijstaand/2-onder-1-kap €1200,- tot €2000,-
Monteren en demonteren meubilair €30,- per uur
Dozen in- en uitpakken €30,- per uur
Verhuislift €50,- per uur
Reiskosten per km van een verhuisbedrijf €0,50 tot €1,-
Parkeervergunning verhuiswagen €30,-

*Dit zijn gemiddelde kosten en kunnen afwijken van de exacte prijzen. Vraag gratis offerte aan voor de actuele prijzen.

factoren die invloed hebben op de prijs van een particuliere verhuizing:

 • De afstand die het verhuisbedrijf moet afleggen: dit is zowel van de oude naar de nieuwe woning als van de locatie van het verhuisbedrijf naar de twee woningen
 • Het aantal spullen dat je verhuist: de prijs wordt vaak berekend door het aantal kubieke meters dat wordt gebruikt
 • Het aantal verhuizers die nodig zijn
 • De toegankelijkheid van de woningen: in sommige gevallen zal er een verhuislift gehuurd moeten worden
 • Hoeveel werk het verhuisbedrijf doet en hoeveel je zelf doet

Wie moet je verwittigen bij een particuliere verhuis?

Er zijn veel instanties die je nog zelf moet gaan inlichten bij de particuliere verhuis, maar er zijn ook een aantal die automatisch verwittigt worden. Het is goed om op een rijtje te hebben welke instanties automatisch erachter komen en welke je nog zult moeten verwittigen.

Er zijn erg veel overheidsinstanties die automatisch al op de hoogte worden gebracht over wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe gemeente. Dit proces vindt plaats zodra je de adreswijziging doorgeeft bij je nieuwe gemeente. Er zal dan een wijkagent langskomen voor controle en daarna zal je nieuwe adres worden opgenomen in het Rijksregister.

De instanties die automatisch ingelicht worden tijdens je particuliere verhuizing zijn als volgt:

 • Kinderbijslagfonds
 • Overheidsinstellingen (belastingadministratie, OCMW etc.)
 • Sociale zekerheidsinstellingen
 • Arbeidsongevallenverzekeraars
 • Kas voor werkeloosheidsuitkering
 • Kas voor jaarlijkse vakantie
 • Gewestelijke huisvestingsmaatschappijen

Toch zijn er ook een aantal instanties en personen die niet automatisch worden ingelicht voor je particuliere verhuizing. Er wordt wel van je verwacht dat je een aantal instanties en personen verwittigt als je gaat verhuizen.

De volgende personen en instanties moet je zelf verwittigen tijdens een particuliere verhuis:

 • De gemeente: het is van belang dat je binnen 8 dagen na je verhuis bij de ‘Dienst Bevolking’ om de adreswijziging door te geven aan je nieuwe gemeente.
 • Je werkgever: je moet de adreswijziging bij je werkgever doorgeven om ervoor te zorgen dat alle documenten nog in orde zijn. Daarnaast wordt de kilometervergoeding gebaseerd op je thuisadres.
 • Je huis- en dierenarts: mogelijk heb je een nieuwe huis- en dierenarts nodig, omdat je ver weg van je huidige bent gaan wonen. Je kan dan bij je huidige huis- en dierenarts de adreswijziging doorgeven en laat je medisch dossier doorsturen naar je nieuwe huisarts. Hetzelfde geld voor de dierenarts.
 • De water, aardgas en elektra leveranciers: we raden aan om twee weken voordat je verhuist, de water, aardgas en elektra leveranciers hierover te verwittigen.
 • Je telecom operator: als je een telecom operator nodig hebt om installaties in orde te krijgen in je nieuwe woning, moet je tijdig je adreswijziging doorgeven.
 • De banken en verzekeringsmaatschappijen: laat je adreswijziging weten bij een bankkantoor in de buurt en ga ook bij je verzekering langs om dit door te geven.
 • Je abonnementen op kranten en tijdschriften: geef ook je nieuwe adres tijdig door bij alle kranten en tijdschriften waar je een abonnement op hebt om te voorkomen dat het op je oude adres wordt bezorgd.

Particuliere verhuizing

Het voorbereiden van een particuliere verhuizing

De belangrijkste voorbereiding van een particuliere verhuizing is toch wel de planning. Zorg ervoor dat je op tijd begint met het plannen van de verhuizing. Het is verstandig om van tevoren te bedenken welke diensten je nodig zult hebben van een verhuisbedrijf. Zorg er ook voor dat je de juiste datum afgeeft bij het bedrijf om teleurstelling te voorkomen.

Door van te voren al een plan klaar te hebben over hoe het nieuwe huis ingericht moet worden hoeft dit niet meer achteraf. Zo kan je kiezen om de inrichting dan ook door het verhuisbedrijf te laten doen. Dit scheelt namelijk erg veel werk. Ook al doe je het zelf dan kan je alsnog direct aan de slag, doordat je meteen weet wat je waar wilt hebben.

Het is ook goed om alle contracten en overeenkomsten te controleren en eventueel af te sluiten en nieuwe sluiten. Denk hierbij aan je energiecontract of je eventuele huurcontract. Check tevens goed of je een verhuisverzekering moet afsluiten of, of dit bij het desbetreffende verhuisbedrijf in zit.

Besparen op de kosten van een particuliere verhuizing?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Checklist voor een particuliere verhuis

1. Voor de verhuis
Pak verhuisdozen alvast in en label deze (optioneel)
Demonteer meubilair (optioneel)
Zorg voor een planning voor de verhuisdag
Regel hulp voor tijdens het verhuizen (optioneel)
Geef je adreswijziging door aan belanghebbenden (familie, vrienden, werk etc.)
Zorg voor verpakkingsmateriaal (optioneel)

2. Tijdens de verhuis
Controleer of alles ingepakt is
Zorg ervoor dat iedereen weet wat die moet doen
Zorg dat alles veilig in de verhuiswagen staat
Pak zoveel mogelijk alvast uit (optioneel)
Monteer alle gedemonteerde meubilair (optioneel)
Begin met het inrichten van je huis volgens het plan (optioneel)

3. Na de verhuis
Pak wanneer nodig de laatste spullen uit en zet deze op de juiste plaats
Schrijf je in bij je nieuwe gemeente
Geef de juiste meterstanden door binnen 3 dagen
Ontmoet de nieuwe buren
Plan een housewarming wanneer alles af is

Besparen op een particuliere verhuizing? Gratis offertes vergelijken!

Op zoek naar een verhuisfirma die een zakelijke verhuizing kan regelen? Vergelijk gratis offertes en kies voor het beste aanbod! De aanvraag is kosteloos en volledig vrijblijvend. Je zit nergens aan vast. Begin snel met vergelijken!

Gratis offertes vergelijken!